Publicat el: Publicado el:

Poques espècies animals estan tan especialitzades en la caça com les aus rapinyaires, i encara que les seves ungles en forma de garfis i els seus becs esmolats ens cridin més l’atenció, hi ha una característica més important que les converteix en caçadores infal·libles: La vista.

La vista d’aquestes aus està adaptada per a localitzar les presses des del cel, inclús poden arribar a calcular distàncies exactes mentre volen, tot això,  gràcies a la capacitat d’augmentar el seu camp visual fins a vuit vegades més que un ésser humà!

Com en el cas de la llúdriga de Montrebei, la presència d’aus rapinyaires ens indica la bona conservació d’un ecosistema, ja que aquestes prefereixen habitar en paratges molt ben conservats i poc freqüentats per l’home, com Àger.

 

5 AUS RAPINYAIRES QUE PODEM OBSERVAR AL CEL D’ÀGER 

Actualment, a Àger, podem observar un gran nombre d’espècies rapinyaires, aquests en són alguns exemples:

Aus diürnes:
  • Voltor comú(Gyps fulvus): Es tracta d’un dels ocells amb més envergadura d’Europa, pot arribar a fer més de 2,5 metres amb les ales obertes. S’identifica fàcilment per la falta de plomes al seu cap, característica que l’ajuda a alimentar-se de carronya.
  • Àguila daurada(Aquila chrysaetos): És l’Àguila ibèrica més gran i es caracteritza per les tonalitats daurades en les seves ales. La seva dieta és molt variada i només es troba en zones de relleu accidentat, on acostuma a nidificar.
  • Trencalòs(Gypaetus barbatus): Aquest ocell pot arribar als 3 metres d’envergadura, sent, juntament amb el voltor comú, una de les aus rapinyaires més grans de la fauna europea. El trencalòs deixa caure ossos des de grans distàncies, que, a l’impactar contra el terra, es trenquen i deixen al descobert el moll, la part interior dels ossos, l’aliment preferit d’aquest ocell.
  • Aufrany(Neophron percnopterus): L’aufrany s’ha quedat a mig camí entre les aus carronyeres i les estrictament caçadores. Es caracteritza per un rostre nuu i groc.
Aus nocturnes:
  • Xot (Otus scops): Mussol de mida petita, es diferencia de les aus diürnes pel seu plomatge amb un tacte suau, semblant al vellut, aquest l’ajuda a fer vols silenciosos en la foscor de la nit. S’alimenta majoritàriament d’invertebrats i, puntualment, de petits vertebrats.

 

RUTES ORNITOLÒGIQUES PER A L’OBSERVACIÓ D’AUS

La ruta de l’Àguila (70 km) i la ruta del Trencalòs (80 km) són dues rutes que recorren les muntanyes del Montsec i que faciliten l’observació d’aus rapinyaires, entre d’altres.

La ruta de l’Àguila recorre d’est a oest la part sud del Montsec, mentre que la ruta del Trencalòs la recorre per la meitat nord. Ambdues rutes estan formades per 7 itineraris diferents, amb diferents nivells de dificultat, inclús podem trobar, en cada una de les rutes, un itinerari pels amants del Mountain Bike.

Si t’agrada gaudir de l’observació d’aus com el voltor o el trencalòs, el cel d’Àger és el més idoni per tu!
Vols anar més enllà i volar com ells? Vine i enlaira’t amb els nostres parapents biplaça!