Publicat el: Publicado el:

Què veure aprop del Congost de Montrebei

La Vall d’Àger i Mont-Rebei a l’hivern

És ben cert que la zona de la Vall d’Àger i el Congost de Montrebei a l’estiu fa goig de veure, una munió de gent amunt i avall, les terrassetes dels establiments de restauració plens, els allotjaments replets de visitants que vénen a delectar-se amb les meravelles de casa nostra, però… i a l’hivern? Què passa amb tota aquesta multitud? La zona es posa en ‘mode hivernal’ i deixar passar els mesos més freds de l’any per tornar a arrancar campanya a la primavera següent.

Àger Aventura’t no hi estem d’acord! Com uns ferms enamorats de la Vall d’Àger i el Congost de Mont-Rebei us volem proposar una selecció dels 7 indrets més bonics per visitar aquest hivern. Som-hi!

  1. La Via Romana d’Àger: També conegut com ‘l’antic camí de Balaguer’. D’aquest camí, encara en resta un tram d’uns 2 kilòmetres i mig molt ben conservat des del Port d’Àger fins a Pont d’en Rossell, just arribant al poble d’Àger. En aquesta Via Romana també es poden apreciar enllosats amb molt bones condicions, cavallons de pedres més aixecats per poder desaiguar l’aigua cap als costats, i també unes lloses planes dins de la via que indicaven als carros per on transitar.
  2. El Parc Astronòmic del Montsec: També conegut com a Centre d’Observació de l’Univers, ubicat a Àger. Les condicions climatològiques del Montsec són meravelloses i això ha fet que sigui l’indret ideal per a observar i estudiar una ciència tan apassionant com és l’astronomia. Baixa pluviometria, baixa contaminació lumínica, i l’altitud d’aquest emplaçament sobre el nivell del mar eren uns dels paràmetres que es contemplaven a l’hora d’escollir aquest punt de referència. Podreu gaudir d’unes visites guiades apassionants!!! (Ja ho veieu, no som els únics enamorats del cel del Montsec!)
  3. Sant Alís: També conegut com a Penya de Sant Alís. És el punt més alt de la serralada del Montsec d’Ares!!! Té 1675 metres d’altitud i es el límit geogràfic entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. Comprèn els termes municipals d’Àger i Sant Esteve de la Sarga. Des de Muntanya Viva ens expliquen l’ascens a aquest pic i ens donen unes quantes indicacions perquè la ruta sigui més assequible per a tothom. PD: Recomanen fer-la durant l’època més fresca de l’any (Del mes de Novembre a l’Abril) i amb bona visibilitat. Així que… Ara és la vostra! ;)
  4. Ruta de la Pedra: La ruta de la Pedra és la segona ruta més recomanada després de la de Mont-Rebei. Pots realitzar tota l’excursió d’uns 11 kilòmetres (circular, sortida i arribada al mateix punt) que passa per l’Ermita de la Mare de Déu de la Pedra, patrona de la vall d’Àger, per la cova d’en Rossell i la font d’en Gabrieló. També es passa per l’ermita de la Mare de Déu de Colobor abans d’arribar al punt d’arribada. Hi ha una ruta més breu d’uns 4 kilòmetres que arriba fins a l’ermita de la Pedra i torna. Els del Càmping de la Vall d’Àger ens en fan un petit resum aquí.
  5. Col·legiata de St. Pere d’Àger: Una església emparada per les muralles d’un castell en el punt més alt de la vila d’Àger, tot i que actualment només en podem veure una part. També mencionar la cripta de sota el temple, la de ‘Santa Maria la vella’ i la importància de l’estil romànic català en aquest conjunt històric.Resum històric aquí.
  6. Ermita de la Pertusa: Entrem dins de la zona del Congost de Mont-Rebei, l’ermita de la Mare de Déu de la Pertusa emplaçada al cim d’una roca just davant del riu Noguera Ribagorçana (Ja ho veieu, estem a terra d’ermites!) Aquí pots veure els detalls d’aquesta meravellosa ruta (100% recomanada pels amants del trekking!)
  7. Camí vell de Mont-rebei: Actualment en fase de recuperació, tot i que es preveu que a la primavera ja estigui enllestit i a punt per ser transitat. Contemplarà un camí a peu de pantà d’uns 5 kilòmetres i s’habilitarà un pont flotant per salvar un tram que queda negat per l’aigua quan el pantà està ple. Aquest camí permetrà retallar una hora de recorregut, esquivar un desnivell de 400m per a poder gaudir d’unes vistes espectaculars i d’una perspectiva diferent del Congost de Mont-Rebei!

Així que ja ho saps! No deixis per demà el que pots fer avui, no deixis per la primavera el que pots fer a l’hivern!!! Visita 7 indrets plens d’encant de la zona que ens té el cor robat, la vall d’Àger i Congost de Mont-rebei.

Equip d’Àger Aventura’t.