Publicat el: Publicado el:

Qualsevol activitat realitzada a la serra del Montsec té un valor afegit, no només pel seu espectacular paisatge sinó perquè el Montsec és una finestra al passat, a la història de la formació dels Pirineus i a l’evolució de la nostra Terra.

La història amagada darrere les muntanyes del Montsec i la seva formació

Fa 80 milions d’anys, la placa continental Ibèrica, la placa que es troba per sota de Catalunya, es va moure provocant un impacte amb la placa del continent europeu. A causa d’aquest xoc, la Terra que es trobava en contacte entre les dues plaques es va començar a replegar, creant la serralada de muntanyes que coneixem avui en dia com el Pirineu.

Però, us hi heu fixat mai que les parets de les muntanyes de la serra del Montsec estan plenes de fòssils d’animals marins? Sembla estrany pensar que aquests tipus d’animals visquessin en el que ara veiem com a un paisatge de muntanya, el cas és, que abans d’aquest xoc i de la formació de la serralada pirinenca, la zona nord de Catalunya es trobava inundada per un oceà, convertint-la així, actualment, en un punt molt important per a la paleontologia, la ciència que estudia el passat de la Terra.

 

Llocs especials per viure la paleontologia al nord lleidatà

La plana d’Àger és un dels indrets on podem gaudir de les millors activitats a l’aire lliure mentre respirem la història de la nostra geografia, ja que, des del municipi d’Àger podem trobar mostres d’aquesta fauna i flora del passat en totes direccions.

En direcció sud, per exemple, de camí a Camarasa o Sant Llorenç de Montgai, trobarem gran quantitat d’afloraments de petits animals marins i inclús podem seguir petjades antigues de dinosaures que han persistit en el temps.

Podem trobar fòssils semblants si ens dirigim cap al municipi de Canyelles, situat a l’oest d’Àger, on trobem la cova Negra de Tragó, on, entre estalactites i estalagmites, podem observar fòssils marins en les seves parets.

En direcció contrària, a l’est d’Àger, trobem la Pedrera de Rúbies, un dels jaciments més importants del nord català, amb més de 130 espècies fossilitzades diferents, com ocells o amfibis primitius.

 

Els dinosaures del Pallars Jussà, museus i excavacions paleontològiques

Però si el que volem veure són restes de dinosaures en primera persona, hem de dirigir-nos direcció nord, a uns 30 minuts d’Àger, on trobarem una xarxa de museus especialitzats en la recerca i la divulgació paleontològica. En els diversos museus hi trobarem des de fòssils d’ous de dinosaures fins a exemplars fòssils dels dinosaures que passejaven antigament pel Pallars Jussà. Al Montsec s’hi han trobat peces úniques mundialment, com el fragment d’un coll de dinosaure de més de 5 metres de llarg, de fa més de 70 milions d’anys!

És per això que, gaudir d’uns dies a Àger et pot donar grans oportunitats i experiències, com la de passar un dia entre fòssils i història. Qui no combinaria els esports d’aventura amb l’observació dels dinosaures més recents d’Europa? A Àger és possible gaudir de l’aire lliure mentre s’aprèn!

 

Mapa del montsec