Publicat el: Publicado el:

Sí, sí, el Congost de Montrebei és un paratge idíl·lic que en els últims temps ha agafat rellevància pels amants de la natura i de les vistes espectaculars

Com enamorats de l’entorn que som, volem compartir amb vosaltres 10 curiositats per descobrir els secrets més preuats d’aquest raconet tan especial per nosaltres:

1. Territori verge! | El Congost de Montrebei.

El Congost de Montrebei és dels pocs congosts verges de Catalunya, de fet és un congost format pel riu Noguera Ribagorçana al seu pas per la serra del Montsec. Separa Catalunya (Pallars Jussà – Lleida) i Aragó (Ribagorza – Huesca). Es pot visitar a peu i des de l’aigua.

2. Parlem de números! | Rutes amb desnivells de més de 500m.

La ruta a peu no la recomanem pels que pateixen de vertigen. El majestuós congost posseeix desnivells molt marcats al llarg de la seva ruta. El punt més ample del Congost medeix 20 m. d’amplada. Destaquem els passamans que s’han posat com a element de subjecció i els bancs col·locats estratègicament per anar fer parades durant la ruta. I la fotografia de rigor és clar! ;)

3. Ponts penjants! | Travesseres movidisses.

Al llarg de tota la ruta a peu trobem ponts penjants que uneixen diferents punts de les diverses excursions establertes. Un, fins i tot uneix Catalunya amb Aragó!

4. A full! | Al 95% de la seva capacitat.

Degut al desgel i amb les nombroses pluges d’aquesta primavera i principis d’estiu, el Congost i l’embassament de Canelles estan al 95% de la seva capacitat total! No poden sobrepassar el límit de la seva totalitat ja que sinó podria rebentar la presa.

5. Dites populars! | L’ermita de la Pertusa.

Diuen que qui dóna el tomb a l’ermita de la Pertusa se’n va al cel directe. Sabeu perquè?

6. Puja – baixa – baixa – puja! | Les escales de Montfalcó.

Per arribar a Montfalcó s’han de pujar/baixar les 291 escales que ajuden a solucionar els 83 m. de desnivell que hi ha. Si vens des de Catalunya les baixes, si vens des de Aragó les puges! Molts dels materials per construir aquesta infraestructura, van ser portats amb helicòpter… I, sabies que les escales escales ser construïdes respectant la vegetació de les roques? Això, a preservar l’entorn!

7. Dos camins i un destí! | Antic camí de Montrebei.

A pic i pala! Així van excavar el primer camí que unia les dos ribes del Noguera Ribagorçana. En motiu de les transaccions comercials i per comunicar-se millor els veïns aragonesos i lleidatans van obrir camí pel Congost de Montrebei. Al construir-se l’embassament, anys després, va quedar-se abnegat per l’aigua, la qual cosa va fer que es construís un camí tallat a la roca el 1984 (l’actual).

8. Cavitats a les roques! | Cova de la Colomera.

Dins del Congost de Montrebei trobem la cova de Colomera, també coneguda com la cova Palomera o cova de les Gralles. En aquesta cova es poden veure uns sots a la roca plens de taques de color blanc. Els experts diuen que són excrements d’una colonia d’aus que fan els seus nius als forats de les parets de la cova. També es poden observar taques negres a les parets, son les restes de fum de les antigues fogueres que feien els humans quan pernoctaven a la cova per fer les transhumàncies.

9. Formes a les roques! | Llegendes de la zona.

Observant el congost desde la vessant nord, es pot apreciar “La guardiana de Montrebei”. També coneguda com la reina dormida de Montrebei. Aquesta reina tenia 3 filles de gran bellesa i bondat, que tenien que heredar totes les terres circumdants del congost de Montrebei. No obstant, dins els boscos salvatges d’aquell territori hi havia una bruixa gelosa disposada a evitar que això passés. Dotada de gran sabiduría alquímica, va aconseguir enverinar a la reina i provocant-li el somni etern. Va aconseguir allò que volia. Les filles, de gran cor, van dedicar-se a cuidar i a buscar una cura per a la seva mare, fins que desgraciadament, va morir. Les tres princeses ja no eren joves, havien perdut la seva alegria i vitalitat i no van aconseguir concertar cap matrimoni. Tot i així, el poble s’havia assabentat del gran cor d’aquestes tres princeses, i és així com se’ls hi va construir una ermita en honor a cadascuna d’elles, La Pertusa Santa Quitèria i la Mare de Deu Vella de Montrebei. Actualment, les tres ermites, representen les tres filles exemplars que romandran tota la vida cuidant de la reina dormida des de diferents punts estratègics de la zona.

10. Flora i fauna! | Botànica a Montrebei.

Al Congost de Montrebei hi ha un tipus de planta molt curiosa que s’anomena ‘Corona de Rei’. Neix a la roca calcària, sobretot a les vessants de la cara nord. La seva vida és d’uns tres anys i un cop floreix, es mor.

Estaríem hores i hores explicant-vos curiositats, secrets i anècdotes d’aquest indret que ens té profundament enamorats… Però, se’ns acut una idea millor! Perquè no ens vens a veure i t’ho expliquem tot passejant amb el nostre catamarà ‘Carmensita’Una ruta turística des de l’aigua APTA per a tots els públics, respectuosa amb l’entorn i que pretén apropar el Congost de Montrebei a tots aquells que vulguin gaudir-lo tan o més que nosaltres.

Més informació AQUÍ!