Publicat el: Publicado el:

Què en sabem de les llúdrigues?

Començant per les dades més tècniques, les llúdrigues pertanyen a la família dels mustèlids, és a dir, són parents propers d’animals com la mostela o el teixó, però, les llúdrigues es diferencien de la resta dels seus parents per la seva curiosa adaptació a la vida semiaquàtica, formant així, la subfamília dels lutrinos (Lutrinae)

L’adaptació semiaquàtica és deguda, en gran part, la seva peculiar anatomia, gràcies al seu cos esvelt, aquestes poden nedar a velocitats de fins a 12 km / h, i no només això, aquests animals són capaços de tancar el conducte auditiu i les seves fosses nasals per nedar millor! Aquestes característiques al costat d’un dens pelatge, que les ajuda a conservar la seva calor corporal, converteixen les llúdrigues en grans nedadores que poden mantenir la respiració fins a 4 minuts sota l’aigua.

Actualment hi ha 13 espècies diferents de llúdriga i podem trobar una d’elles a Catalunya, la llúdriga euroasiàtica (Lutra lutra). Aquesta llúdriga, de no més de 20 quilos i 1,50 m de llarg, és un animal territorial, pel que sol passar els seus 20 anys de vida sola, de manera que és difícil albirar-les en grups.

Aquest mamífer té un paper ecològic fonamental, ja que actua com un equilibrador de l’ecosistema amb la seva funció de depredació, regulant poblacions de peixos, granotes i invertebrats. A més, necessita viure en ecosistemes amb molt bon estat de conservació, convertint-la en una espècie bioindicadora, és a dir, la seva presència reflecteix el bon estat dels entorns fluvials, com és el cas del Congost de Montrebei.

Estat actual de la llúdriga a Montrebei.

A causa de la industrialització dels anys 50, 60 i 70 la llúdriga va estar a punt de desaparèixer de Catalunya, per sort, petites poblacions de llúdriga euroasiàtica van poder sobreviure a la contaminació directa dels rius i la destrucció de les riberes, on aquest animal troba refugi. Actualment, amb la instal·lació de depuradores, al costat de programes de reintroducció de la llúdriga, les poblacions resistents de Lutra lutra catalanes han pogut augmentar, donant esperança a que les seves poblacions tornin a habitar tots els cursos fluvials catalans, com abans.

Les aigües de riu Noguera Ribagorçana han propiciat un refugi perfecte, durant molt de temps, a la llúdriga euroasiàtica al congost de Montrebei, pel seu bon estat de conservació. A Lleida, ja hem recuperat un 70% de la població de llúdrigues catalanes en els nostres rius i embassaments i seguirem propiciant un bon entorn perquè a poc a poc aquest mamífer pugui recuperar-se completament mentre es segueixen aplicant les mesures per protegir la població de llúdriga a la resta Catalunya.

És justament per això, que a Àger Aventura’t hem volgut rendir-li homenatge a aquest mamífer nomenant al nostre nou vaixell 100% elèctric, silenciós i que no provoca onatge com Llúdriga de Montrebei.

 

Des d’Àger Aventura’t protegim a la llúdriga, com a la resta de la nostra fauna i flora, perquè tots junts puguem gaudir del meravellós entorn de Montrebei sense causar cap impacte negatiu. Vine a gaudir amb nosaltres!

Recordeu que a Àger som conscients socialment i adoptem totes les mesures de seguretat i higiene necessàries per fer front a la pandèmia, així que és necessari l’ús de mascareta.