Publicat el: Publicado el:

Tal i com t’explicavem al post “Què veure aprop del Congost de Mont-rebei…“, hi ha llocs del nostre entorn com la Col·legiata de Sant Pere d’Àger que no pots deixar de visitar.

La Col·legiata de Sant Pere d’Àger és una parada obligatòria pels amants de la cultura.

Situada al capdamunt de la població d’Àger, hi trobem l’antiga col·legiata de Sant Pere d’Àger, un dels conjunts més importants de l’arquitectura romànica catalana que et transportarà als segles XI i XVI.

Aquest conjunt monumental, declarat bé cultural d’interès nacional està format pel recinte emmurallat, el castell i les dependències del monestir canonical a la vila.

Encara avui en dia, s’hi pot observar part de la que és la seva història, la conquesta cristiana, que comandats per Arnau Mir de Tost van fer-se amb la fortalesa i juntament amb la seva dona el van convertir en la seva residència.

Més tard ordenaren la construcció de l’església de Sant Pere.

Poble d'Àger dominat per la Col·legiata de Sant Pere | Àger Aventura't

Els seus usos al llarg dels anys

El conjunt del castell col·legiata de Sant Pere d’Àger emprava dos estaments feudals principals, repartits en: la torre major, i unes dependències annexes per al comte i la seva família que van ser utilitzades fins al segle XIV, quan s’esdevingué la caiguda del Comtat d’Urgell i la canònica es va fer amb el conjunt.

Finalment, al voltant de l’any 1829 Ros d’Eroles l’emprà com a fortí per a les forces carlines, i, seguidament, per les governamentals fins a final de segle XIX quan l’abandonaren definitivament.

Sant Pere d'Àger | Àger Aventura't

Imatge de patrimoni.gencat.cat

Què hi trobaràs

Aquest monument religiós va ser el nucli més antic de la població d’Àger, ja que estava situat en una situació estratègica. Segles després, continua conservant el recinte fortificat d’estil romànic i neogòtic.

Durant la visita també podràs veure les ruïnes que queden del que va ser l’antic castell romà, on hi podràs apreciar un gran edifici rectangular, que forma dues naus on probablement hi hauria la sala major.

El monestir canonical encara conserva unes importants ruïnes, les quals s’han anat restaurant parcialment. Damunt la cripta s’hi observa restes de l’antiga l’església, formada per tres naus amb cobertes de volta de canó, una capçalera i absis semicirculars.

Davant l’església, s’hi pot veure el que era el claustre gòtic, construït per Pere el Cerimoniós.

També, es conserven ornaments i pintures murals que es troben al Museu de Lleida, al MNAC i als Estats Units.

Claustre gòtic de la Col·legiata de Sant Pere Àger | Àger Aventura't

Claustre gòtic de la Col·legiata de Sant Pere Àger. Imatge de Bisbatlleida.org

Visita-la amb nens

Àger t’ofereix la possibilitat de fer una visita guiada per la col·legiata de Sant Pere d’Àger amb tan sols 45 minuts, perfecta per fer-la acompanyats dels més petits de casa!

Per més informació, visita la secció de turisme al web de l’Ajuntament d’Àger https://www.ager.cat/descobreix/visites-a-la-col-legiata-i-al-casc-antic o escriu a visitescultura@ager.cat

Com arribar

Vinguis de la capital que vinguis, t’expliquem com arribar a la vila d’Àger.

Si vens des de Lleida:

Agafa la C-12, passaràs per Les Avellanes, i Sant Josep de Fontdepou. Continua fins a arribar a Àger, on trobaràs l’aparcament de Sant Joan per poder deixar el cotxe.

Si vens des de Barcelona:

Agafa l’autovia A-2 fins a arribar a la sortida 504 direcció C-53. Continua per la C-53 fins a arribar a la C-26. A la primera rotonda agafa la segona sortida direcció C-12. Segueix la C-12 fins a arribar a Àger, on trobaràs l’aparcament de Sant Joan per poder deixar el cotxe.

Si vens des de Girona:

Des de l’N-II agafa la sortida que porta a l’A-2. Segueix per la A-2 fins a arribar a la sortida 702 direcció C-25. Continua per la C-25 fins a incorporar-se a l’autovia A-2 on hauràs d’agafar la sortida 504 direcció C-53.
Segueix per la C-53 fins a arribar a la C-26. A la primera rotonda agafa la segona sortida direcció C-12. Continua per la C-12 fins a arribar a Àger on trobaràs l’aparcament de Sant Joan per poder deixar el cotxe,

Si vens des de Tarragona:

Des de l’N-340 fins a arribar a la rotonda, agafa la primera sortida. En arribar a la segona rotonda, agafa la quarta sortida direcció T-11. A la tercera rotonda agafa la primera sortida direcció A-27. Segueix fins a la següent rotonda i agafa la tercera sortida cap a l’N-240. Continua fins a la rotonda direcció C-13 i agafa el desviament cap a l’autovia A-2, Segueix fins a la sortida 465 direcció C-12. Continua per la C-12 fins a arribar a Àger on trobaràs l’aparcament de Sant Joan per poder deixar el cotxe.

Col·legiata de Sant Pere d'Àger

Foto de Territoris.cat

La Col·legiata des de l’aire

El més comú és visitar aquesta edificació des del terra, a peu pla tot i ser el punt més alt de la vila d’Àger. T’imagines veure-ho a vista de dron? No! Millor a vista de d’ocell! Reserva un vol en parapent biplaça amb nosaltres i gaudiràs d’unes vistes poc comuns de la col·legiata de Sant Pere d’Àger. Una esglèsia? Un castell? Ambdues!

Què inclou l’activitat?

  • Vol en parapent biplaça amb instructor qualificat.
  • 20 – 30’ de vol (segons condicions meteorològiques.)
  • Transport del punt de trobada al punt d’enlairament.
  • Punt d’aterratge = Punt de Trobada.
  • Fotografies i vídeos de l’experiència.
  • Si es desitja, la possibilitat de realitzar acrobàcies aèries.

Material necessari:

  • Roba d’abric.
  • Calçat adequat.

Ens veiem a la col·legiata de Sant Pere d’Àger família! Que l’aventura i les ganes de continuar explorant, descobrint i coneixent no s’acabin mai!

Articles relacionats:

Què veure aprop del Congost de Montrebei

Ermita de la Pertusa

Ruta de pobles amb encant aprop del Congost de Mont-rebei